De mahjong marathon anno 2023

Na 4 jaar kwam het er dan toch weer van: een marathon! Anders dan voorheen speelden we nu op 1 dag en wel van 12.00 uur ‘s middags tot 24.00 uur ‘s nachts. Plaats van handeling: Huize Woons, aantal deelnemers 21, verdeeld over 4 teams:

Team Ed / D’r op en d’r over / bestaande uit Mar, Nel, Peter, Piet en Ed.
Team Niekse / de Golden Girls / bestaande uit Francis, Jeanne, Riny, Sophie en Nieske
Team Loes / Vooruit maar! / bestaande uit Florien, Krista, Nanny, Pim, Wil en Loes
Team Hilde / bestaande uit Albertina, Els, Jan, Marijke en Hilde

Er werden 6 rondes van 1 uur en 45 minuten gespeeld, waarvan de eerste 5 rondes aan 2 tafels. Daarnaast werd er nog volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op een 3e tafel ‘buiten mededinging’ te spelen.

De eerste rondes

In de eerste ronde speelde Florien op tafel 2 de sterren van de hemel. Team Vooruit Maar! scoorde als enige positief in die ronde en stond met 6 tafelpunten bovenaan. In de tweede ronde kwam daar al snel verandering in. Daar deed Sophie hele goede zaken voor de Golden Girls, na deze ronde de lijstaanvoerder met in totaal 8 tafelpunten. Wil en Nanny hielpen Vooruit Maar! niet vooruit: zij haalden beiden geen tafelpunten. In de 3e ronde scoorde Hilde geweldig goed met 273 speelpunten, de hoogste score van de dag. Dit betaalde zich gelijk uit in een 1e plaats op de ranglijst: 12 tafelpunten en 217 speelpunten. De Golden girls haalden die 12 tafelpunten ook, zij kwamen met 165 speelpunten op de tweede plaats. Vooruit Maar! bleef steken op de 3e plaats met 10 tafelpunten en – 144 speelpunten. Laatste plaats was voor Team Ed, die het dit keer niet lukte D’r op en d’r over te gaan: 8 tafelpunten en -238 speelpunten.

Daarna was er de eetpauze waarvoor begin van de middag een bestelling was geplaatst bij Cafetaria Lily die werd afgehaald door Pim en uitgeserveerd door Loes en Krista. Het was wat verwarrend wie nou wat had besteld en welke kroket de groentekroket was, maar het kwam in orde en er werd meer of minder gesmuld van de gerechten.

Met gevulde maag verder

Met gevulde maag ging de 4e ronde van start. Geen uitspattingen in deze ronde, gematigde scores, maar Team Hilde die de voorsprong kon vergroten tot 17 tafelpunten tegen 16 voor de Golden Girls en 15 voor Vooruit Maar!. Team Ed had overduidelijk geen succesvolle dag en bleef op 8 tafelpunten steken. In tegenstelling tot het plan om slechts 4 rondes aan 2 tafels te spelen en de laatste 2 rondes aan 1 tafel, was het door voldoende animo mogelijk om ook in de 5e ronde nog aan twee tafels te spelen. Weer een zeer succesvolle ronde voor Team Hilde: zowel Marijke als Albertina haalden 4 tafelpunten, waarmee Team Hilde deze ronde afsloot met in totaal 25 tafelpunten. Het verschil met de andere teams was zo groot dat het duidelijk was: we hebben al een winnaar! Spannend kon het nog worden wie op de 2e plaats zou eindigen: De Golden Girls en Team Vooruit Maar! hadden beiden 18 tafelpunten, maar -134 speelpunten voor de laatsten en +103 punten voor de Golden Girls. Ook deze ronde zat het Ed en consorten niet mee: ze sprokkelden 1 tafelpunt bij elkaar, 9 in totaal dus.

En toen de laatste ronde! Hoewel het niet echt spannend meer was werd het spel van de teamcaptains toch met belangstelling gevolgd. Omdat Hilde niet op tijd terug kon zijn, speelde Marijke in haar plaats.

De laatste ronde was overduidelijk de ronde van de Golden Girls. Nieske maakte er echt iets moois van en met 173 speelpunten waren de 4 tafelpunten voor haar. Loes nam de 2 tafelpunten voor haar rekening en Marijke 1. Helaas bleven er dus weer geen tafelpunten over voor Team Ed.

De eindstand

Hieronder de eindstand. Klik op de afbeelding voor de standen per persoon en per tafel.

Klik op de afbeelding voor het complete overzicht.
Het winnende team kreeg de gouden medailles omgehangen van spelleider Ed.

Door ieders goedgemutste bijdrage, al het meegebrachte lekkers voor de inwendige mens en niet te vergeten het geweldige gastheerschap van Ed, was het een hele fijne en gezellige mahjongdag! Volgend jaar weer!

Dit bericht is geplaatst in Clubnieuws 2023. Bookmark de permalink.