Spelregels etc.

Hoe speel je mahjong?
Klik hier voor een korte uitleg hoe het spel gespeeld moet worden. Wereldwijd zijn er talloze spelvarianten die beoefend worden. De meest beoefende variant is “Chinese Official”, ook wel de Mahjong Competition Rules (Mahjong competitie Regels) geheten. Dit is ook de variant die bij De Vier Winden wordt gespeeld. Gedetailleerde informatie over de verschillende varianten is te vinden op de spelregelpagina van de Nederlandse Mahjong Bond.

Mahjong Competitie Regels
De Mahjong Competition Rules, voorheen ook wel “Chinese Regels” genoemd, zijn inmiddels de internationale standaard. Kenmerkend is dat alleen degene die “Hu” (= Mahjong) maakt punten scoort. Het minimale aantal punten om Mahjong te mogen maken is 8. Punten worden verkregen door verschillende combinaties van chows en/of pungs. Mooie reeksen verzamelen heeft geen nut, snel mahjong maken is het credo. De bloem- en seizoenstenen doen mee en leveren bonuspunten op. De regels zijn samengevat in een boekje van de Mahjongbond. Klik op de afbeelding om het boekje als .pdf te downloaden.

De Mahjongbond zette ook nog wat tips en trucs op een rijtje: De kortste weg naar Hu.

Om te downloaden en te printen: 

Zie hier het reglement voor recreantenspelers van de Mahjongbond. Deze regels gelden tijdens toernooien en bij de clubcompetitie.

Oefenen met Mahjong op de computer: 

Een leerzame mogelijkheid om te oefenen met punten tellen is de site Mahjong-o-matic. Let wel op: er wordt gespeeld met Chinese stenen, er staan dus geen Europese cijfers of letters op de stenen! Bij de bamboe-, kringen- en drakenstenen zal het geen probleem zijn. Hieronder de tekens en de winden om eventueel te raadplegen tijdens het oefenen.

Met Four Winds Mahjong, een  computerversie van het Mahjongspel, kan geoefend worden met de verschillende spelregels. De Mahjong Competion Rules heten er “Chinese Official”.

Tijdens de coronaperiode is een nieuwe website ontwikkeld waar online mahjong gespeeld kan worden, mahjongsoft.com. Na registratie is deelname gratis. Er zijn veel mahjongspelers uit Nederland actief, maar ook uit de rest van de wereld. Er worden regelmatig toernooien georganiseerd.