Andere Vier Winden

De Vier Winden-verzameling
Toen ik – lang geleden (2008….) – in Almkerk langs een dijkwoning met de naam ‘De Vier Winden’ reed, dacht ik dat het leuk zou zijn om een verzameling ‘De Vier Winden’ aan te leggen op onze website. Dit is het begin.

Woonboerderij De Vier Winden, Provincialeweg Zuid 53, Almkerk

Naambord op de boerderij in Almkerk

De Vier Winden in Dordrecht

Marijke fotografeerde ook al eens een De Vier Winden naambord. Het behoort aan een Rijksmonument dat staat in de Wijnstraat 137-139 in Dordrecht. Voorheen heette het pand Mariënborch maar na restauratie in 2001 kreeg het de naam’de Vier Winden’, naar de 17-eeuwse naam van het buurpand van Mariënborch, waarmee het rond 1650 achter één gevel verdween. (bron: Hoekstenen van Historisch Dordrecht)

Vlissingen: Plein Vierwinden

Ook deze foto is te danken aan het alziend oog van Marijke: Plein Vierwinden in Vlissingen

De Vier Winden Horeca

Eveneens lang geleden was er het tochtje van Henny, Ed, Peter en ondergetekende naar Café De Vier Winden aan de Oirschotseweg 85 in Moergestel. We gingen kijken of het een leuke locatie zou zijn om eens een clubtoernooitje te houden. Dat zou toch het summum zijn: een Vier Winden Mahjongtoernooi in Café De Vier Winden… Helaas, we troffen een verlaten pand aan!

Hoewel ‘De Vier Winden Moergestel’ op Google nog steeds naar dit café wijst, is ook te vinden dat zich op die locatie nu een restaurant bevindt met de naam La Moer.

Misschien kunnen we in onderstaande restaurant in Brugge terecht?

Restaurant De Vier Winden in Brugge

Molens…. Korenmolen De Vier Winden, Winterswijkseweg 14, Vragender.

Zomer 2016 fietsten we in de Achterhoek, o.a. een bezoek aan De Vier Winden in Vragender stond op het programma. Ook hier was een ‘helaas’ van toepassing: niet geschikt om een goede foto te maken, er stond pontificaal een hooglader in beeld i.v.m. een verfbeurt van de molen. De ernaast gelegen molenwinkel was ook al gesloten… Het bordje boven de deur kon gelukkig wel gefotografeerd:

De foto van de molen uit Vragender komt van de website www.molendatabase.nl.

Meer molens!

Niet gek natuurlijk, om een molen De Vier Winden te noemen. Er zijn er dan ook nog een aantal meer. (Nog) niet bezocht en geen eigen foto’s, maar we houden ons aanbevolen! Op de eerder genoemde molendatabase zijn ze te vinden, de eerste 5 althans. Daar komen ze:

  1. De Vier Winden aan de Hoofdstraat 150 in Pieterburen
  2. De Vier Winden ook wel genaamd Weerselose Molen aan de Oude Bornsedijk 30 in Reutum
  3. De Vier Winden, F.M. Boogaardweg 4, Sint-Annaland
  4. De Vier Winden, Haagweg 2, Monster
  5. De Vier Winden, Terbregse Rechter Rottekade 91, Rotterdam-Terbregge
  6. Winddelen met windmolen De Vier Winden

Clubs

We zijn ook niet de enige club met de naam ‘De Vier Winden’. Ik vond op internet een surfvereniging met die naam. Ze zijn wel iets ouder als wij, is op de website te zien.

Daarnaast is er in Bergen op Zoom een bridgeclub De Vier Winden. Ook al geen verrassende naam, als je iets van het spelletje weet.

Boeken

Een echt Tilburgs boek, De Vier Winden van Jan Horsten. Ik heb het geprobeerd te lezen, maar heb het terzijde gelegd. Het boek dateert uit 1952 en dat is te merken. Het staat bij ons in de boekenkast en is te leen, voor de liefhebber.

Het boek van Elif Shafak dateert uit 2011. Op de website van Oxfam Novib is deze leeswijzer te downloaden. Een prachtig boek, zeer de moeite waard.

                   

Voorlopig tot zover. Verzamel gerust mee!

Nanny