Open Loons Kampioenschap 2023 – De uitslag

Hoopvol komt iedereen binnen: lekker een avondje mahjongen met de kans om met de kampioenstrofee naar huis te gaan. Dat is het leuke van zo’n kampioenschap over één avond: iedereen kan de potentiële kampioen zijn. Er waren 24 spelers aangemeld, waarvan er zich helaas 2 moesten afmelden, dus aan 2 van de zes tafels werd met 3 personen gestreden om de winst. Mr en Mrs X hielden hen gezelschap maar gaven geen partij!

Over Mr en Mrs X gesproken: er werd geëxperimenteerd met een niet meespelende X, Mrs X in dit geval, dus niet iedere ronde aan ene zijde een steen bijleggen en aan andere zijde een steen open leggen. Nee, gewoon een plankje met 13 dichte stenen erop die daar het hele spel blijven liggen. Mrs X betaalt ook geen punten bij een mahjong. Aan het eind van de rit heeft zij 0 tafelpunten en 0 speelpunten. Aan een andere tafel speelde Mr X wel mee, iedere ronde werd voor hem een steen bijgelegd en opengelegd. Hij deed daar ook mee in de puntentelling. Verwarrend. Nagevraagd wordt nog bij de Mahjongbond of er sprake is van een voorgeschreven regel wat puntentelling betreft bij een tafel van 3. Wordt vervolgd.

De eerste ronde

Er blijkt in een ronde van 1 uur en 1 kwartier een wisselend aantal spellen gespeeld te worden, aan sommige tafels werden slechts 4 spellen gespeeld, op andere tafels wel 7, maar meestal waren het er 5 of 6. In de eerste ronde werd hoog gescoord: Hilde haalde al vrij in het begin een mahjong van 50 punten, zelf gepakt, dus een totaal spelscore van 174 punten! Albertina, Bert en Marijke hadden aan haar tafel dan ook geen kans. Lilian haalde een mahjong van 44 punten, eveneens zelf gepakt, totaalscore 156! Hoe doen ze het? Haar tafelgenoten Krista, Lisette en Rina konden het die ronde ook wel vergeten. Aan de overige tafels werd redelijk gemiddeld gescoord. Na de eerste ronde hadden we met Lilian een koploper (202; hoogste score van de avond!), Hilde stond op de tweede plaats (150) en Greet – voor de gelegenheid weer actief bij de club – kwam met 120 punten op de 3e plaats. Krista, Lisette en Marijke waren de hekkensluiters met resp. -104, -132 en -123.

De tweede ronde

Nadat de tussenstand bekend was gemaakt begonnen we om 21.00 uur hoopvol en vol goede moed aan de tweede ronde. Ook nu waren er weer een aantal selfpicks waarmee flink wat punten werden vergaard. Wilma en Florien maakten aan tafel 5 beiden een zelf gepakte mahjong van 28 punten, tafelgenoten Hilde en Greet hadden het nakijken. Op tafel 2 pakte Sophie ook zelf de winnende steen, 26 punten. Jammer voor haar was dat Mrs X aan tafel zat, die niet meebetaalde, dus i.p.v. 102 punten werden er bij Sophie 68 punten genoteerd. Hetzelfde gold een paar spellen later voor Lilian, die een mahjong van 20 punten zelf pakte, zij liep ook 28 punten ‘mis’. (Voor de zekerheid nagerekend of de eindstand aan die tafel anders zou zijn geweest met een meebetalende Mrs. X, maar nee. Dan nog gingen de 4 tafelpunten naar Lilian en 2 tafelpunten naar Sophie! Gelukkig maar.)

Ook zonder zelf gepakte mahjong kun je een heel eind komen. Op tafel 1 werden 4 van de 6 spellen door Albertina winnend afgesloten. Jammer dan voor Lisette, Nanny en Nieske. Aan tafel 3 werd de winst verdeeld tussen Krista (4 / 134) en Ed (2 / 84). Nel en Mr. X betaalden. Op tafel 4 begon Henny met een mooie mahjong van 16 punten. De rest van de spellen in de ronde van Oost werden door Piet winnend afgesloten. In de ronde van Zuid won Marijke 2 van de 3 gespeelde spellen. De 4e speler aan tafel, Peter, maakte in het laatste spel nog een klapper door een mahjong van 15 punten zelf te pakken. Hierdoor wisselden Henny en hij van plaats. Aan tafel 6 werden 2 spellen uitgespeeld en eindigden 2 spellen in remise. Wil pakte de winnende steen zelf en werd daarmee ook de winnaar aan zijn tafel, Mar won de andere partij. Voor Rina en Francis deze ronde helaas geen winnend potje.

En de winnaar is…….

Het moge al duidelijk zijn geworden uit het bovenstaande: Lilian behaalde als enige in beide rondes de 4 tafelpunten. Zij staat dan ook met 8 tafelpunten en 273 speelpunten absoluut aan de top. Dit seizoen is zij een klasse apart, want zij sloot ook de competitie 2022-2023 winnend af. Een dubbelslag! Is nog nooit eerder vertoond!

Hieronder de top-5 van het kampioenschap. De complete eindstand is hier te downloaden. Daar is dan ook te zien dat Francis dit jaar recht had op de Rode Lantaarn, die dit keer overigens groen was. Ze was er zichtbaar verguld mee.

Trofee, oorkonde en bloemen voor de Loonse Kampioen Mahjong 2023.
Dit bericht is geplaatst in Clubnieuws 2023. Bookmark de permalink.