Open Loons Kampioenschap

Een onderling toernooi spelen: voor het eerst sinds 2019 kon het weer. Iedereen deed het met zichtbaar genoegen. Eindelijk maakten we dan ook eens waar dat het een Open kampioenschap was: tot ons genoegen deden er twee niet-leden mee: Lente van Os en Hein Lommers! Florien was aanwezig om haar titel en de Wisseltrofee te verdedigen. Niets stond een leuke, spannende, gezellige mahjongavond meer in de weg. Voorzien van een rondje koffie/thee namens de club met bijhorende versnapering (dank Els en Nanny!) startten we de eerste ronde om 19.30 uur. Doordat Riny zich ter plekke alsnog afmeldde wegens fysiek ongemak speelden we aan 6 tafels met 24 spelers over 2 rondes van elk 1 uur en 1 kwartier.

De zaal waar wij sedert dit seizoen onze mahjongcompetitie houden.
Jan, zelf geen deelnemer, kwam tijdens de tweede ronde een kijkje nemen.

Voorafgaand gaf Florien te kennen dat zij – wegens te weinig speeluren de afgelopen maanden – de wisseltrofee niet weer mee naar huis zou nemen. Of het haar voorspellende gave was of juist een zelfvervullende voorspelling, al na de 1e ronde zag het er ook zo uit.

Degenen die de eerste ronde met 4 tafelpunten afsloten maakten natuurlijk de meeste kans op de wisseltrofee: dat waren Els, Krista, Rina, Nel, Bert en Francis. Els voerde de lijst aan met 169 mahjongpunten, de andere vijf zaten qua score dicht tegen elkaar aan: tussen 75 en 82 mahjongpunten.

In de tweede ronde bleken van de koplopers alleen Bert en Rina in staat hun succes vast te houden. Zij haalden beide weer 4 tafelpunten en eindigden daarmee bovenaan de lijst. Bert scoorde 20 mahjongpunten hoger dan Rina, dus Florien kon aan hem de Wisseltrofee overdragen, waarmee hij zichtbaar in zijn sas was….

En waar winnaars zijn, zijn natuurlijk ook verliezers. Gelukkig ga je bij het Open Loons Kampioenschap als verliezer niet met lege handen naar huis: dan krijg je een rode lantaarn mee. Deze eer viel dit keer Jeanne te beurt. Vorige rode lantaarnwinnares Albertina overhandigde haar het door Ed uitgezochte prachtige exemplaar.

Tot slot nog wat statistieken:

3 spelers behaalden een score boven de 100: Els bereikte de hoogste score in de 1e ronde 169 punten. In de 2e ronde haalde Mar 119 punten en gastspeler Lente (kleindochter van Jan en Sophie) kwam tot 107 punten.

Voor het broodnodige evenwicht waren er natuurlijk ook spelers die meer dan 100 minpunten behaalden: Hilde -143 en Jeanne -108 in de 1e ronde en Nanny -107 in de 2e ronde.

In totaal zijn er 64 spellen gespeeld, 31 in de 1e ronde, 33 in de tweede ronde, variërend van 3 tot 7 spellen per tafel.

Veruit de hoogste mahjongscore werd door Krista behaald: 61 punten. Lente bereikte de hoogste spelscore: met 48 mahjongpunten en een zelfgepakte laatste steen behaalde zij 168 punten.

Hieronder de volledige uitslag. Met dank aan Peter Flohr voor de foto’s!

Dit bericht is geplaatst in Clubnieuws 2022. Bookmark de permalink.