Mahjong in tijden van corona? Doe het online!

Niet op woensdagavond met elkaar aan tafel boven in De Kiosk… het is een gemis. De gezelligheid, het kletteren van de stenen, de kopjes koffie, de biertjes, de wijntjes…. Wanneer gaan we dat weer meemaken?

Gelukkig zijn er alternatieven om het spelletje met elkaar te spelen. Sommigen van onze leden hebben het al ontdekt: het spelen op https://mahjongsoft.com/. Om te kunnen spelen moet je je registereren, waarna je kunt inloggen. In de laatste nieuwsbrief van de mahjongbond staat er een beschrijving.

Het is een Engelstalig programma, maar sinds kort is er een Nederlandse versie. Hoe je het programma kunt starten en hoe je de taal van Engels naar Nederlands zet wordt in onderstaand filmpje op Youtube getoond.

Vergeet niet bij het registreren een vinkje te zetten bij ‘gebruik genummerde set stenen’ zodat de cijfers zichtbaar zijn op de stenen.

Het is een prettige overzichtelijke site, zonder poespas. Je kunt tegen robots spelen, maar natuurlijk ook met clubgenoten of anderen die ingelogd zijn. Via de mahjong-app zou je af kunnen spreken om te spelen.

Er wordt meestal aan meerdere tafels gespeeld. Daar waar de staat van het spel ‘Spelend’ is, kun je meekijken (‘Bekijk tafel’).  Daar waar het spel nog niet gestart is en de staat ‘Wachtend’ is kun je aanschuiven (‘Aan tafel’). Vervolgens kun je wachten tot er voldoende andere spelers zijn of je kunt kiezen om met robots te spelen. Verder wijst het zich vanzelf: als er een steen wordt weggegooid die je zou kunnen gebruiken stelt het programma voor om die te nemen voor pung, chow, kong of mahjong, zo niet dan kun je passen en gaat het spel verder. Je hebt 15 seconden voor je beurt, maar als het tijdbalkje rood wordt kun je op het balkje klikken en wordt de lopende tijd met 20 seconden opgehoogd.

Op de website van Mahjongclub ‘Haagse Kringen’ kun je op deze pagina meer lezen over het online mahjongspelen bij Mahjongsoft.com en ook bij Mahjongtime.com.

Dit bericht is geplaatst in Clubnieuws 2020. Bookmark de permalink.