Smakelijke en wakkere start van het seizoen

Mahjongbuffet….

De échte start van het seizoen is toch sinds jaar en dag (in 2010 voor het eerst!) het mahjongbuffet bij Jit Sing in Kaatsheuvel, dit jaar op de 31e augustus. Er is altijd een klein prijsje voor iemand die het tevoren aangegeven ‘bijzondere’ spel speelt en daarmee de meeste punten haalt. Dit keer was gekozen voor een datum gerelateerd spel: het prijsje was voor degene die een mahjong maakte met 31 punten. In de eerste ronde was het Krista die exact op dit aantal punten uitkwam. Na het smakelijke bufftet speelden we nog een korte ronde, waarin niemand dat aantal behaalde. Na het ‘officiële’ afsluiten van de 2e ronde kreeg Krista een mooie Chinese waaier overhandigd, waarna uit een hoek van de zaal ineens werd geroepen: “31 punten”! Aan een van de tafels was men niet onmiddellijk gestopt, maar werd het spel afgemaakt, waarbij door Albertina ook een mahjong van exact 31 punten werd behaald….. Gezien de al overhandigde prijs, maar ook gezien het totaal aantal punten van de mahjong – Krista had zelf gepakt en kreeg 93 punten – bleef de prijs in bezig van Krista.

Aan tafel bij Jit Sing

…. met aansluitend de marathon.

Sinds we de eerste marathon hielden, in 2017, is het animo groot om mee te doen. Het is even haasten om op tijd (20.00 uur) op de speellocatie te zijn, maar dan gaat vrijwel direct de eerste van 10 rondes van start. Ook dit jaar hadden we weer een team Bert (met Bert als captain en verder Florien, Krista, Loes, Nanny en Wil), een team Ed (met Ed als captain en Henny, Jan, Peter en Sophie als medeteamleden. Mar moest helaas op het laatste nippertje verstek laten gaan), Team Hilde (Hilde was captain en bij haar in het team speelden mee: Albertina, Els, Gerard, Harry, Helmi en Marijke) en natuurlijk team Nieske, beter bekend als ‘Golden Girls’ (Nieske nam het captainstokje over van Lisette, verder hoorden Greet, Jeanne, Lilian en Riny bij dit team). De eerste 4 rondes en ronde 8 en 9 werden aan 2 wedstrijdtafels gespeeld, in de nachtelijke uren, de rondes 5 tot en met 7 werd aan 1 tafel gespeeld.

De tussenstanden werden vol belangstelling en met argusogen bekeken. Hoe deden de ‘Golden Girls’ het? Staat Team Ed weer bovenaan? Of heeft een ander team dit jaar betere kaarten? Net als voorgaande jaren werd het superspannend. Team Bert deed het de hele avond goed, evenals trouwens Team Nieske (‘GG’). Team Ed kwam af en toe langszij en voorbij, maar er was beduidend minder geluk aan hun zijde in vergelijking tot vorig jaar. Het meeste pech was er voor Team Hilde, die er niet in slaagde om veel winst te behalen.

Bij het ingaan van de laatste ronde stond team Nieske bovenaan met 34 tafelpunten met team Bert op 2 punten achterstand. Het beloofde dus een spannende ronde voor de teamcaptains te worden. Voor Nieske dreigde het even mis te gaan (“Ik heb mahjong, maar waar is mijn 8e punt…), maar na veel nadenken en met een kleine hint van de zijlijn kwam het toch nog goed. Ook Krista, die in plaats van teamcaptain Bert speelde, liep een spel met een sisser af. Tot frustratie van meekijkende teamleden liet ze een mahjong lopen. Haar geluk was dan weer dat het betreffende spel in remise eindigde! In het laatste spel viel uiteindelijk de beslissing: door winst van Krista gingen de 4 punten naar team Bert, net genoeg om 1 punt hoger te eindigen dan team Nieske.

Voor wie het allemaal nog eens wil nakijken, hieronder de standen over alle rondes.

Na afloop was er buiten de vreugde en de ontlading. Daarna nog de heerlijke soep van Els, de afwas en het opruimen, waarna iedereen moe maar voldaan naar huis vertrok.

Tijdens de marathon kwam overigens regelmatig ter sprake dat de combinatie buffet & marathon in één weekend misschien niet zo’n goede is. De stuurgroep neemt het mee ter bespreking!

Voor de foto’s (link naar fotoalbum is naar de leden gestuurd) zeggen wij dank aan hoffotograaf Peter. Hij speelde overigens ook een rol van betekenis in de eindstand: doordat hij in de 9e ronde een valse mahjong maakte die hij met 30 strafpunten moest bekopen eindigde Nanny (Team Bert) die ronde met 1 in plaats van met 0 tafelpunten. En dat is net het verschil tussen het winnende team en team 2!

Dit bericht is geplaatst in Clubnieuws 2019. Bookmark de permalink.