Uitwisseling met de IJsselsteinse clubs op 14 april

De uitnodiging voor het jaarlijkse uitwisselingstoernooi kwam dit keer van Mahjongclub De Oase, die voor een prima georganiseerd toernooi zorgde. Het is leuk de bekenden van voorgaande edities weer te ontmoeten aan de mahjongtafel. Van de 36 deelnemers kwamen er 8 van De Vier Winden: Albertina, Bert, Ed, Henny, Marijke, Nanny, Nel en Piet.

Punten tellen: combinaties kennen en bij de les blijven!
Er werd gespeeld in 3 rondes van 1,5 uur. Voordat de gong de 1e ronde inluidde werd vermeld dat de recreantenregels zouden gelden: de 1e 8 punten moeten zelf geteld worden, daarna mag er geholpen worden. Bij het spel aan tafel bleek al snel dat de klemtoon op het woordje ‘mag’ diende te liggen. Want in de praktijk werd er niet (altijd) geholpen. Aan sommige tafels werd de regel van De Negen Poorten toegepast: degene die mahjong maakt zelf laten tellen, het aantal mahjongpunten noteren op het telformulier en pas daarna wordt, als leermoment, aangegeven welke punten men eventueel vergeten heeft te tellen. Je moet dus zelf goed bij de les blijven! Ook aan het pakken van de vervangende steen na kong wordt niet herinnerd. Misschien zijn we daar bij De Vier Winden wel te soepel in? Piet heeft aan den lijve ervaren dat de punten je gewoon door de neus geboord worden, als je niet zelf oplet. Hij had een spel met 4 dichte punten (=64 punten), die hij vergat te tellen. Omdat hij de laatste steen zelf pakte heeft hij zodoende veel punten misgelopen…. Goed wakker zijn, de combinaties goed kennen en op blijven letten.

Met een prijs naar huis
Ging vorig jaar Nel met de 1e prijs naar huis, dit keer keerden we terug naar Loon op Zand met een prijs voor Bert. De poedelprijs! Omdat de prijzen 1 tot en met 3 bestonden uit prachtig bewerkte houten vogels van verschillende grootte, bestond de poedelprijs uit een houten ei, vanuit de gedachte dat ook hieruit ooit een vogel komt! Dat is hoopvol voor Bert.

Winnaar van het toernooi was Michel Lamers. De tweede prijs was voor Corrie van de Noordt en de derde prijs voor Gianna van Slageren.

Vier van de Winden-spelers eindigden in de bovenste helft van de ranglijst, waarvan Nanny als hoogste op de 7e plaats. De complete eindstand is hier na te lezen. Volgend jaar vindt het uitwisselingstoernooi weer plaats in Loon op Zand. Leuk vooruitzicht om onze college-mahjongers weer hier te mogen ontvangen.

Dit bericht is geplaatst in Clubnieuws 2018. Bookmark de permalink.