Terug naar de beginpagina

Clubnieuws 2018
Seizoen 2018 - 2019

Op het moment dat dit wordt geschreven is het 29 oktober, dat wil zeggen dat het nieuwe seizoen bijna 2 maanden oud is. Veel activiteiten al weer ondernomen in die acht weken: traditiegetrouw begonnen met het Mahjongbuffet bij Jit Sing in Kaatsheuvel, op 1 september. 'Voor de oefening' speelden we dit keer op 'de Verweven Straat' en wel de 24-punten variant. Voor degene die het eerste deze combinatie behaalde was er een fles wijn. En deze kwam terecht bij Nel. Tussen de 2 rondes door konden we weer genieten van het uitgebreide, prima verzorgde buffet. Het is best fijn dat we daar in de voorkamer apart kunnen zitten, maar een beetje benauwd is het wel.

En toen! Toen was het tijd voor onze tweede mahjongmarathon. Was de eerste bedoeld als start van ons jubileumjaar, deze tweede luidde het jubileumjaar uit. De eerste editie was zo goed bevallen, dat er meer aanmeldingen waren en we dit keer tijdens sommige rondes aan 2 tafels marathon speelden, wel met 4 teams. Het tijdschema was ook een beetje aangepast: we speelden nu 10 rondes van 1,5 uur met telkens een kwartier pauze. De teamindeling was, voor zover mogelijk, gelijk gebleven aan vorig jaar. De aftrap was om 20.00 uur.

The Golden Girls, samen team Greet (ook wel Team Greet/Lisette, maar voor het gemak afgekort), winnaars van vorig jaar, waren strijdbaar en gingen ferm van start: Greet en Nieske stonden na de eerste ronde bovenaan met 6 tafelpunten, gevolgd door Piet en Krista van team Bert met 4 tafelpunten. In de tweede ronde slaagden Bert en Nanny (team Bert) erin om 6 punten binnen te halen, evenals trouwens Peter en Nel van team Ed. Team Greet bleef deze ronde op 1 tafelpunt steken. De 3e ronde was vooral succesvol voor team Hilde, waarbij Jan en Harry zorgden voor 6 tafelpunten. De 4e ronde verliep redelijk gelijkmatig, zowel team Hilde als team Bert sloten af met 4 tafelpunten. Team Ed bleef steken op 1, maar Jeanne en Riny haalden weer 5 punten binnen voor the Golden Girls. De eerste 4 rondes, tot 02.45 uur, werd aan 2 tafels gespeeld, daar werden dus steeds 14 tafelpunten per ronde verdeeld. De 5e ronde begon om 03.00 met de volgende tussenstand: Team Greet: 16 tafelpunten (-26 mahjongpunten), team Bert: 15 tafelpunten (+178 mahjongpunten), Team Ed: 13 tafelpunten (-78 mp) en voor Team Hilde: 12 tafelpunten en +74 mahjongpunten. Conclusie: dicht bij elkaar, niks aan de hand, nog alles is mogelijk.

In Ronde 5 en 6 was het stilletjes in huis. Nanny deed voor Team Bert goede zaken in ronde 5 en Ed deed dat in ronde 6 voor Team... eh Ed. Na deze rondes: Team Bert op 1 met 20 tafelpunten, gevolgd door Team Ed, 19 punten, Team Greet 17 en Team Hilde 14 punten. Maar toen kwamen de rondes 7 en 8, met tussendoor een ontbijtje.... Dat schudde de hele boel flink op: Team Ed kwam op 25 punten, Team Hilde op 24 punten (8 tafelpunten in ronde 8!), Team Bert op 22 punten en Team Greet op 20 tafelpunten. Tijdens de laatste 2 rondes kwamen er weer wat geïnteresseerden binnen lopen. De temperatuur in huize Flohr-Verheijen begon op te lopen.... Nieske en Lisette zorgden in ronde 9 samen voor 8 tafelpunten, wat een krachttoer. Daar tegenover konden Loes en Krista voor Team Bert maar moeizaam 1 punt binnen halen, hetzelfde gold voor Harry en Albertine voor team Hilde. Met de laatste ronde voor de boeg stond Team Ed op de 1e plaats met 29 tafelpunten (-65 mp), maar werd nadrukkelijk in de nek gehijgd door Team Greet met 28 tafelpunten (+140 mp). Team Hilde had met 25 tafelpunten (-34 mp) nog kansen, maar Team Bert kon het met 23 tafelpunten (- 41 mp) niet meer redden, want in de 10e en finale ronde werd er aan 1 tafel gespeeld, door de teamcaptains of vervanger. Ed en Hilde speelden zelf, Nanny verving Bert en Nieske speelde voor Greet. Ieder deed haar/zijn stinkende best, maar de 4 tafelpunten kunnen maar bij één persoon terechtkomen. En dat was bij Ed! Daarmee was zijn team met 33 tafelpunten en +88 mahjongpunten de absolute winnaar van onze 2e mahjongmarathon. Team Greet eindigde op de 2e plaats met 28 tafelpunten (+46 mp), team Hilde werd 3e met 26 tafelpunten en -97 mahjongpunten. De laatste plaats was voor team Bert met 25 tafelpunten en -37 mahjongpunten. Daarmee kwam er een einde aan weer een grandioos mahjong weekend. Wordt het een blijvertje? (foto's volgen)

Inmiddels liggen er 4 competitieavonden achter ons en is er een tussenstand, met weliswaar een Woons aan kop, maar toch een andere dan we gewend zijn. Verrassend!

Het Loons Kampioenschap 2018

En alweer troffen we het: mahjong op het terras! Er hadden zich 26 leden opgegeven en er waren 25 aanwezig, wie was de 26e? Omdat de lijst van inschrijvers niet aanwezig was kwamen we er niet achter. Maar ook met 25 spelers was het prima mahjongen. Aan mijn eigen tafel gebeurde het zomaar dat Henny een klein drakenspel liet lopen. Jammer, jammer, jammer. Leermomentje: voor het klein drakenspel volstaan 2 pungen draken en een sluitpaar draken!

Na de eerste ronde stond Peter bovenaan met 4 tafelpunten en 119 mahjongpunten. Andere tafelwinnaars waren Hilde, Nel, Riny, Rina en Lisette. Daarnaast waren er natuurlijk ook mensen die het niet meezat: Gerard moest in de 2e ronde -103 punten zien goed te maken. Gelijk maar verklappen dat dat helaas niet is gelukt.

In de 2e ronde was er maar één persoon die weer 4 tafelpunten behaalde en dat was ook gelijk de winnaar van de avond: Peter. Met 8 tafelpunten en 143 mahjongpunten prijkt hij bovenaan de lijst. Tweede werd Els met 6 tafelpunten en 125 mahjongpunten, de derde plek was voor Hilde (6 tafelpunten, 90 mahjongpunten. Voor Peter waren er de bloemen, de oorkonde en de wisseltrofee. De laatste overhandigd door Sophie die vorig jaar Loons Kampioen was. De complete uitslag is hier te lezen. Peter was eerder kampioen in 2016. Een lijstje met kampioenen door de jaren heen is hier beschikbaar. De rode Lantaarndrager was dit jaar Bert, die daarom de door De Kiosk beschikbaar gestelde fles wijn mee naar huis mocht nemen, aangezien de echte Rode Lantaarn verstek had laten gaan....

Traditiegetrouw was er ook een boeket voor Ed en Henny voor het organiseren van de competitie en voor Nanny voor ander georganiseer. Voor die prachtige boeketten-uit-eigen-tuin zorgen Els en Harry, waarvoor zeer veel dank!

Tien jaar mahjongclub De Vier Winden

We vieren het eigenlijk al vanaf onze eerste mahjongmarathon september vorig jaar: dat we 10 jaar mahjongclub zijn, met officieel lidmaatschap en aangesloten bij de mahjongbond. En we blijven er trouwens mee doorgaan tot en met de 2e marathon dit jaar!

En afgelopen zaterdag dan onze zeer geslaagde mahjongdrive: fietsen-mahjongen-fietsen-mahjongen-fietsen-mahjongen. Wat leuk en gezellig was dat! Nu weten ze ook bij 't Maoske in De Moer en bij Bij Anton in Kaatsheuvel dat Loon een mahjongclub heeft. Het weer was ons goed gezind, we konden zelfs de dag eindigen op het terras.

Eerste ronde in de 't Maoske in De Moer

Een uur spelen is niet echt lang, aan de meeste tafels werden 5 tot 6 spellen gespeeld. Gelukkig hoorde ook 'potje afmaken' bij de regels van deze dag.

Hoewel het niet om de grote winstpunten ging, vielen die wel, liefst drie maal werd een drakenspel uitgespeeld, waarbij 2x zelf gepakt. Lisette, Nel en Nanny waren de gelukkigen. Lisette haalde daarmee met 307 punten het hoogste puntenaantal in één ronde.

In café Bij Anton op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel.

Laatste ronde op het terras van De Kiosk

En toen restte nog de eindtelling. Als het om de combinatie tafelpunten/mahjongpunten gaat was Nel de grote winnaar: 10 tafelpunten en 244 mahjongpunten. Riny had ook 10 tafelpunten en 102 mahjongpunten. Er waren 9 tafelpunten voor Jan en 75 mahjongpunten. Lisette en Nanny hadden beiden 8 tafelpunten en resp. 318 en 291 punten. Dat gaan we ook eens op competitieavonden proberen, zulke puntenaantallen...

Voor degene die het dichtst bij 10 mahjongpunten eindigde, was er een kleine attentie. Dat geluk viel Peter te beurt. Hij einde na 3 ronden met 7 punten. Met -5 was Harry daarna het dichtst bij, maar ja dat viel toch buiten de prijzen.

Vervolgens bleven velen nog 'hangen' en werd besloten gezamenlijk te eten. Helaas splitste het gezelschap zich om onduidelijke redenen en was er een 'binnentafel' en een 'buitentafel'.

 

Het was een geweldig leuke 10e verjaardag.

Einde van de mahjongcompetite 2017- 2018

Na 19 competitieavonden speelden we op woensdag 20 juni - op het terras! - de laatste ronde. Ed al geruime tijd aan kop, hem kon niets meer gebeuren. Albertina op 2, maar eventueel nog te verslaan door Marijke, ware het niet dat zij deze laatste avond niet meespeelde. Kansen voor Hilde, Piet en in mindere mate voor Bert, Nel en Helmi om als 3e te eindigen.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dat is de laatste 4 niet gelukt. De 4 punten op tafel 1 gingen naar Albertina, Hilde kreeg er 2, Piet 1 en voor Ed (je gelooft het niet ....) resteerde 0 punten. Hilde kwam daarmee op de 3e plaats. Nel kwam, na winst op tafel 2, op de 4e plaats terecht, nog voor Marijke. Piet moest genoegen nemen met plaats 6. Bert had kennelijk zijn avond niet, want leverde -162 punten in. Ook Helmi sprokkelde niet genoeg punten bij elkaar om omhoog te klimmen. Zie hier de eindstand.

Eervolle vermelding was er natuurlijk nog voor Albertina die dit seizoen het hoogste aantal speelpunten op één avond haalde: 389.

 

Voor wie zich afvraagt voor de hoeveelste keer Ed de competitie heeft gewonnnen: voor de 6e keer, waarvan de laatste 4 keer op rij.

Tijd voor verandering, mensen!

Werd zijdelings ook nog opgemerkt dat de 1e 4 plaatsen door 'buitengemeentelijke' leden ingenomen zijn.

Ik zeg het: tijd voor verandering!

Blije competitiewinnaars op 23 juni.

Uit het Volkskrant magazine van 28 april 2018

In huize Ouboter wordt ook Mahjong gespeeld.

 

Het uitwisselingstoernooi met de IJsselsteinse clubs op 14 april

De uitnodiging voor het jaarlijkse uitwisselingstoernooi kwam dit keer van Mahjongclub De Oase, die voor een prima georganiseerd toernooi zorgde. Het is leuk de bekenden van voorgaande edities weer te ontmoeten aan de mahjongtafel. Van de 36 deelnemers kwamen er 8 van De Vier Winden: Albertina, Bert, Ed, Henny, Marijke, Nanny, Nel en Piet.

Punten tellen: combinaties kennen en bij de les blijven!
Er werd gespeeld in 3 rondes van 1,5 uur. Voordat de gong de 1e ronde inluidde werd vermeld dat de recreantenregels zouden gelden: de 1e 8 punten moeten zelf geteld worden, daarna mag er geholpen worden. Bij het spel aan tafel bleek al snel dat de klemtoon op het woordje 'mag' diende te liggen. Want in de praktijk werd er niet (altijd) geholpen. Aan sommige tafels werd de regel van De Negen Poorten toegepast: degene die mahjong maakt zelf laten tellen, het aantal mahjongpunten noteren op het telformulier en pas daarna wordt, als leermoment, aangegeven welke punten men eventueel vergeten heeft te tellen. Je moet dus zelf goed bij de les blijven! Ook aan het pakken van de vervangende steen na kong wordt niet herinnerd. Misschien zijn we daar bij De Vier Winden wel te soepel in? Piet heeft aan den lijve ervaren dat de punten je gewoon door de neus geboord worden, als je niet zelf oplet. Hij had een spel met 4 dichte punten (=64 punten), die hij vergat te tellen. Omdat hij de laatste steen zelf pakte heeft hij zodoende veel punten misgelopen.... Goed wakker zijn, de combinaties goed kennen en op blijven letten.

Met een prijs naar huis
Ging vorig jaar Nel met de 1e prijs naar huis, dit keer keerden we terug naar Loon op Zand met een prijs voor Bert. De poedelprijs! Omdat de prijzen 1 tot en met 3 bestonden uit prachtig bewerkte houten vogels van verschillende grootte, bestond de poedelprijs uit een houten ei, vanuit de gedachte dat ook hieruit ooit een vogel komt! Dat is hoopvol voor Bert.

Winnaar van het toernooi was Michel Lamers. De tweede prijs was voor Corrie van de Noordt en de derde prijs voor Gianna van Slageren.

Vier van de Winden-spelers eindigden in de bovenste helft van de ranglijst, waarvan Nanny als hoogste op de 7e plaats. De complete eindstand is hier na te lezen. Volgend jaar vindt het uitwisselingstoernooi weer plaats in Loon op Zand. Leuk vooruitzicht om onze college-mahjongers weer hier te mogen ontvangen.


Ed en Henny in de Nieuwsbrief van de Mahjongbond

Wat een verrassing! Blader je de digitale Nieuwsbrief van de Mahjongbond door vind je onze clubgenoten in de Schijnwerper rubriek.

Klik op de afbeelding om het hele artikel te lezen.

Desgevraagd commentaar van Henny: "We dachten: niemand die het leest, dus kan ons het schelen...."

Nou.... niemand die het leest??


Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op:

clubnieuws 2017
- clubnieuws 2016 - clubnieuws 2015 - clubnieuws 2014 - clubnieuws 2013 - clubnieuws 2012 - clubnieuws 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 of clubnieuws 2006.